April 2014

Eind april vertrekt er weer een delegatie van het bestuur naar Gambia. De container die in februari verstuurd is, is inmiddels aangekomen. Een deel van de spullen is al op de plaats van bestemming gebracht en een ander deel wordt in deze periode verdeeld. Er zijn weer diverse schoolborden verstuurd. Van een aantal was al bekend welke school er voor in aanmerking komt en voor een aantal krijgen we info van the Gambia college die van hun contacten gehoord heeft waar de nood het hoogst is.

Vorig jaar brachten we op deze manier 19 schoolborden naar de Sanchabaschool in Serrakunda. Later nog eens 17.

Ook zullen we bezoek brengen aan het kleine kliniekje waar we een aantal 'oude' brillen zullen afgeven. Deze kliniek heeft geen dure apparatuur om te meten hoe sterk de brillenglazen moeten zijn, maar door er doorheen te kijken geeft de slechtziende aan of hij/zij er beter door kan zien.

Regelmatig sturen we ook laptops naar Gambia. In Nederland worden die vervangen als er nieuwe of snellere versies uitkomen. Omdat er (bijna) niet met internet gewerkt wordt is de snelheid in Gambia geen probleem. Toch blijkt regelmatig dat de laptops bij gebruik in Gambia sneller kapot zijn dan hier. Bij een hogere temperatuur werken de accu's minder lang. Voor het hoofd van de school hebben we daarom een nieuwe laptop gekocht met een beter warmtegeleidingssysteem. We hopen dat hij er nu weer jaren mee vooruit kan.

Vorig jaar is de Gambiaanse tegenhanger van de Nederlandse stichting opgericht. Door deze Gambiaanse stichting hebben we makkelijker toegang tot de faciliteiten die door het ministerie worden verstrekt. Men zou als wij het willen bijvoorbeeld kunnen helpen bij de bouw van nieuwe klaslokalen. In deze periode wordt de stichting door een notaris ingeschreven en kan men officieel aan de slag. Men heeft daarom behoefte aan een ruimte waar men kan overleggen. Die ruimte is geen probleem. De kamer van het hoofd van de school is voldoende ruim om te overleggen. Aleen .... er is geen elektriciteit, en om 19:30 is het donker. We gaan daarom nu informeren naar zonnepanelen. Door gebruik te maken van LED verlichting moet er voldoende energie in een accu opgeslagen kunnen worden om bij lamplicht te kunnen werken.