Kerstgroet 2023

Maarn, december 2023.

Vrienden van Maladah,

Het is alweer december, waar blijft de tijd. Er is dit jaar weer enorm veel gebeurd in Kunkujang. In september is het aantal leerlingen weer behoorlijk gestegen. In totaal zijn er nu meer dan 1.800 leerlingen op de scholen.

Door de samenwerking met het ministerie van Onderwijs vallen onze beide scholen onder het rouleersysteem van het ministerie. Dit houdt in dat de schoolhoofden in het algemeen om de 3 jaar overgeplaatst worden naar een andere school. Wij hebben helaas daardoor afscheid moeten nemen van Jali Saho, hoofd kleuter- en basisschool en Muctarr Sambou, hoofd voortgezet onderwijs en highschool. Dhr. Sambou is door de start van het voortgezet onderwijs en highschool 6 jaar schoolhoofd bij ons geweest. U kunt zich voorstellen dat er in die jaren een enorme band is ontstaan. Wij zijn hen beiden dankbaar voor hun inzet.

Mede door hen staat de school op een hoog niveau. De nieuwe schoolhoofden zijn in september begonnen. Op de kleuter- en basisschool mw. Fatou Jadama en op het voortgezet en highschool dhr. Lamin Jawara.

kinderen_voor_de_school.png

In oktober hebben wij met hen kennis kunnen maken. Dit gaf een goed en vertrouwd gevoel alsof we hen al jaren kennen. We hopen dan ook op een prettige en constructieve manier met hen samen te werken.

Nieuwbouw

In het voorjaar hebben wij een aanvraag ingediend voor uitbreiding van het aantal lokalen.

Read more: Kerstgroet 2023

nieuws van oktober 2023

 

Sinds september 2023 zitten er ongeveer 1800 kinderen op onze scholen in Kunkujang. Die kunnen we momenteel niet allemaal tegelijkertijd plaatsen. Daarom hebben we aan Stichting MSC gevraagd ons te helpen. Men heeft ingestemd met ons verzoek. Er worden momenteel 18 lokalen in twee verdiepingen gebouwd. Er zal in dit gebouw ook een lerarenruimte en een kantoor voor de secretaresses gemaakt worden. zie hier foto's Daarnaast worden er ook nieuwe ruimten gezet waar de leraren gedurende de week kunnen overnachten en worden er twee toiletgroepen en een nieuwe keuken gebouwd.

Er zijn twee nieuwe hoofden van de school benoemd door het ministerie. De adjuncten waren er al. Die kunnen de nieuwe hoofden wegwijs maken op de school.

Kleuterschool:                      Mw. Yassin Bojang

Basisschool:                         dir. Mw Fatou Jadama

                                             Adj. Mw Awa Angel Jarya

Voortgezet onderwijs:         Dhr. Gibba

Highschool:                          dir. Dhr Lamin Jawara

                                             Adj. Dhr Sarajor Jallow

Read more: nieuws van oktober 2023

Kookles op de Maladahschool

Sinds we op de Maladahschool ook wat oudere leerlingen hebben (Middelbare school) worden er ook kooklessen verzorgd.

Hierbij enkele foto's van de gerechten en de koks.

Het tuinseizoen is alweer begonnen

In Gambia is het tuin seizoen al weer begonnen. Een leerkracht heeft tezamen met de kinderen op zaterdag14 januari 2023 de tuintjes klaar gemaakt, de groenten geplant/gezaaid en meteen water gegeven. Omdat zaterdag een vrije dag is hebben de kinderen geen uniform aan. Er zijn tomaten, aubergines en uien geplant. Klik hier voor foto's.

Kerstgroet 2022

Maarn, december 2022


Vrienden van Maladah,


Het was alweer een onstuimig jaar in Gambia, dit jaar niet door de pandemie maar door de enorme
regenval in het regenseizoen. Veel huizen zijn ingestort door de zware regens, omdat er heel veel
met “mud” stenen zijn gebouwd. Een mud steen is gemaakt van zand, leem en cement, de leem
lost door de zware regens gedeeltelijk op waardoor de huizen in elkaar zakken. Dat is voor heel veel
mensen een groot probleem omdat ze meestal de financiële middelen niet hebben om hun huis met
cementstenen op te bouwen.  

Read more: Kerstgroet 2022

Najaar 2022

Uitleg bij de foto's die via de link onderaan dit bericht te bekijken zijn.

De auto waarmee de leerkrachten worden vervoerd was aan vervanging toe, aangezien het aantal leerkrachten is uitgebreid moest de auto een maatje groter en hebben we nu een busje met 12 zitplaatsen. In het filmpje zie je hoe groot de plassen zijn tijdens het tregenseizoen. Gelukkig zie je nu niet hoe diep ze ook kunnen zijn.

Na 2 jaar corona was er wel wat achterstallig onderhoud, het dak van het oudste gedeelte moest vervangen worden. In de zomervakantie zijn er nieuwe golfplaten geplaatst.

De kleuter en basisschool moesten zowel van binnen als van buiten opnieuw geschilderd worden, dat kan alleen in een langere vakantie periode en is dus ook in de zomervakantie  aangepakt. Alles ziet er nu weer strak uit.

Door het groeiend aantal leerlingen moesten we 6 nieuwe toiletten bouwen bij de kleuter- en basisschool om aan de eis te voldoen. Voor de leerkrachten 2 toiletten en voor de leerlingen 4. Met een mooi gebouwtje is dit probleem ook weer opgelost.

Voor al deze werkzaamheden moesten de materialen vanuit de stad per vrachtauto vervoerd worden.

Het voortgezet onderwijs is uitgebreid met een extra leerkracht voor handvaardigheid. Zij richt zich vooral op de vrouwelijke leerlingen door lessen te geven in breien, borduren, naaien en koken.

De adjunct directeur van het V.G.Z. is aan de universiteit afgestudeerd in wiskunde en heeft het hoogst aantal punten gescoord, Hiervoor heeft hij een Award ontvangen. voor foto's klik hier. en hier

Foto's van de school juli 2022

In juli 2022 is de school bezocht door Henk en Marian Alberts. Zij hebben kennisgemaakt met het nieuwe hoofd van de school. Ze hebben gezien dat de school er over het algemeen nog goed uitziet. Er is wel besloten de school opnieuw van een verfje te voorzien. Voor de Gambiaan is het belangrijk dat de school er nog staat. Voor ons moet de school er ook netjes uitzien. Daarbij met goed onderhoud hopen we lang met het gebouw te kunnen doen.

De eerste gebouwen van de school staan er sinds 2008. Op het dak liggen golfplaten. Die zijn van een mindere kwaliteit. Zo dun als die platen zijn. Op sommige plaatsen zien we nu rond de spijkers, waar de platen mee vastgezet zijn, dat er door roest wat gaatjes zijn ontstaan. Daarom is nu opdracht gegeven om een zwaardere kwaliteit platen te monteren en om rubberdopjes onder de spijkers te maken. Daardoor verwachten we dat het langer zal standhouden.

De auto van de school is nu 10 jaar gebruikt. We hebben de auto 2e hands aangeschaft. Nu bleek dat er vaak en duur onderhoud nodig was. Hij is daarom verkocht en er is een 'nieuwe' gekocht. Het is nu een busje geïmporteerd uit Finland. Men heeft er ramen in gemaakt en er zijn bankjes in gezet. Daardoor kunnen er nu 11 personen tegelijkertijd vervoerd worden. Doordat de school gegroeid is moeten er meer leraren opgehaald worden.

Er zijn enkele foto's van de school gemaakt.

 

De Toekomst (2022)

Toekomstplannen periode 2022

De eerdere toekomstplannen zijn gerealiseerd of we zijn er mee gestopt. De school herbergt alle leeftijden van 3 tot 21 jaar en wordt bevolkt door 1735 kinderen uit de (ook verdere) omgeving. Het volwassenen onderwijs is na een positieve periode toch vanwege te weinig animo gestopt.

Naast de Maladahschool ondersteunen we nog steeds The Gambia College (PABO) en de Maladah nursery school. (kleuters en de eerste klassen van het basisonderwijs). Deze school is de voortzetting van de Dippakunda Haste Nurseryschool zie: Schooljaar 2021-2022.

De eerste gebouwen op de locatie in Kunkujang zijn nu zo'n 15 jaar oud. De kwaliteit van de materialen waar men mee bouwt in Gambia zijn van mindere kwaliteit dan we in Nederland gewend zijn. Dat betekent dat we bijvoorbeeld de golfplatendaken moeten vervangen. Er zijn diverse lekken ontstaan. Daarnaast zal de gehele school weer geschilderd moeten worden.

Schooljaar 2021-2022

Door corona is er enkele maanden geen of minder les gegeven. Hierdoor zijn alle examens van voortgezet- en highschool onderwijs pas in september afgenomen. We hebben ook lang niet alle rapporten ontvangen. Ook op de basisschool was dat het geval. We hebben er nu een kleine 100. Helaas hebben we dus niet voor iedere sponsor een rapport. Er word geprobeerd nog het een en ander te achterhalen.

Het aantal leerlingen is dit het nieuwe schooljaar weer toegenomen: kleuterschool 365, basisschool 636, totaal 1001 .

Op het voortgezet 337, waarvan 176 meisjes en 161 jongens. Op de highschool 233, waarvan 125 meisjes en 108 jongens. Het is bijzonder dat er zoveel meisjes naar school gaan (ook op de basisschool zijn er meer meisjes dan jongens) dat is een enorme verbetering ten op zichte van een aantal jaren geleden.

De ouders van de kinderen zouden een minimale eigen bijdrage moeten betalen. 'Iets wat niets kost kan geen waarde hebben... Gezien de belabberde financiële situatie in Gambia hebben we ook dit jaar de eigen bijdrage weer uitgesteld tot het volgende schooljaar. Het is nog steeds armoe troef en de prijzen zijn enorm gestegen, o.a. voor rijst, betaalde men vorig jaar nog 1000 a 1100 GMD nu tussen de 1500 en 1600 GMD. Dat is met heel veel ingevoerde artikelen het geval.

De adjunct van de highschool is door de overheid overgeplaatst. Als vervanger is de heer Serajo Jallow aangesteld. De resultaten van het afgelopen jaar hebben de Maladahschool landelijke bekendheid gegeven. De directeur is daar terecht erg trots op.

Omdat de school blijft groeien hebben we bij de Holland Foundation een aanvraag gedaan voor de bouw van een kantoor, opslagruimte en toiletten. De Regiodirecteur Zuid uit Gambia bepaalt tesamen met de Foundation de urgentie ervan. We hopen op een goede uitslag.

De Dippakunda Haste Nurseryschool is een school in Serekunda. We helpen deze school al sinds jaren met betaling van schoolspullen en de lerarensalarissen. Nu moet deze school verhuizen. De compound waarop deze school staat is  familie eigendom. Die familie wil er nu huizen op bouwen voor de familieleden. Er wordt daarom een nieuwe school gebouwd in Sami Estate. De school heeft de naam Maladah Nurseryschool gekregen. Dit jaar is men gestart met de 1e klas. Geleidelijk aan zullen de klassen verhuizen naar de nieuwe school. Maladah Nurseryschool

Diploma uitreiking op de Maladahschool

Aan het einde van het schooljaar worden de diploma's uitgereikt aan de scholieren die het examen gehaald hebben. Het was dit jaar een behoorlijk grote groep. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk hoeveel van deze studenten verder zullen gaan naar een HBO opleiding of de universiteit.

We hebben wel alvast de foto's gekregen.

 zie hier

Storm in Gambia

samenvatting uit News for the Gambia, 7 juli 2021

Gambia – Minstens 10 doden bij zware stormen, meer dan duizend ontheemden

In Gambia zijn zeker tien mensen om het leven gekomen na een hevige storm die woensdagavond 7-7-2021 het land overspoelde. Sanna Dahaba, directeur van het National Disaster Management Agency, gaf details over de slachtoffers en zei dat negen mensen stierven in de regio North Bank, terwijl het andere verlies aan mensenlevens plaatsvond in de regio West Coast.

Er zijn ongeveer 1531 mensen ontheemd geraakt omdat hun huis werd verwoest, terwijl meer dan 3140 mensen op de een of andere manier door de catastrofe werden getroffen.

Afgezien van het verlies van levens en zware materiële schade, crashte de storm een deel van het transmissie- en distributienetwerk van NAWEC in het hele land. In wezen vielen bomen en takken op elektriciteitskabels en veroorzaakten langdurige stroomstoringen.

Op de foto's staan oa. afgewaaide daken en omgevallen muren.

foto's

Laptops voor de highschool en The Gambia College

Van het bedrijf Zeeland Refinery ontvingen wij 20 laptops. We hebben ze verscheept en er 15 af laten geven op de Maladah highschool en 3 op The Gambia College. Daarnaast hebben we er ook 2 laten bezorgen bij de regionale directie van het ministerie van onderwijs.

zie hier een paar foto's. 

Laptops zijn voor Gambianen feitelijk niet te koop. De kosten bedragen enkele maandsalarissen. Men is daarom erg blij met de apparaten die wij gekregen hebben, ook al zijn die wat ouder dan we hier gewend zijn.

Nieuw hoofd van de school 2021

 Wisseling van de wacht,

De heer Balanding Diba is vanwege zijn pensioen bij onze school gestopt. In april 2021 is het nieuwe hoofd van de lagere school Demba S.M. Sowe begonnen.

De heer Sowe heeft als hoofd van diverse overheidsscholen veel ervaring opgedaan. Hij is tevens bevoegd als hoofd van de school voor het voortgezet onderwijs en de highschool. 

Wij wensen hem erg veel succes op onze school en hopen op een goede samenwerking met hem.

nieuwe_dir_april_2021.jpg

Termieten in Gambia

Ook in Gambia is er overlast van termieten. Voor de toerist zijn er erg mooie termietenheuvels te zien. Voor de bewoners is het een plaag. Alles wat hout is vreten ze op. De woningen van de armere Gambianen zijn gemaakt van hout en leem. De muren van leem en de dakconstructie van hout en daarbovenop bijvoorbeeld palmbladeren. Na een tijdje kun je door die daken licht zien schijnen. Dat is het werk van termieten. Maar als er licht doorheen komt kan er ook water doorheen. Als je dan bedenkt dat er in Gambia een regenseizoen is zul je begrijpen dat die lekkende daken voor natte huizen zorgen.

De Maladahschool is gebouwd met betonstenen. (zie daarvoor andere albums) en de dakconstructie is grotendeels gemaakt van metaal. Enkel de dwarsliggers zijn van hout. Voor de kleuters hebben we twee jaar geleden een afdak gemaakt zodat zij uit de zon van hun middagmaal kunnen genieten. Nu zijn de palen waarop het afdak lag zodanig opgevreten dat het dak is ingezakt. Daarom worden er nu nieuwe palen geplaatst van metaal. (zie foto's)

Op Wikikids staan enkele foto's van termieten. https://wikikids.nl/Termieten  (Enkele foto's)

Kerstboodschap 2020

Vrienden van Maladah,

Het einde van 2020 is alweer in zicht en is het jaar toch weer snel voorbijgegaan. Het is een enorm moeilijk jaar geweest door de coranapandemie. Dit heeft veel invloed op ons leven hier met al haar beperkingen, maar zeker ook in Gambia. Hier is er voor, bijvoorbeeld het bedrijfsleven, nog een vangnet waardoor men redelijk overeind kan blijven. In Gambia is daar voor niemand sprake van. Wij kunnen ondanks de pandemie de salarissen doorbetalen (we danken u dan ook zeer voor uw financiële bijdragen). In Gambia is dit bij vele privéscholen niet het geval en zitten de medewerkers zonder inkomen. Dan wordt het leven wel erg moeilijk. De scholen zijn ruim een half jaar dicht geweest. In tegenstelling met Nederland was het in Gambia niet mogelijk digitaal les te geven en is er een enorme achterstand ontstaan. Het is helaas onmogelijk zo`n lange periode in te halen dus is het nog maar de vraag hoe het opgelost moet worden. Door het Ministerie van onderwijs werd besloten de jaarlijkse eindexamens voor de groepen 9 en 12 toch door te laten gaan. Door extra inspanningen is het gelukt de examens in september en oktober af te nemen. De scores op onze school waren ondanks alles erg goed. We zijn hier heel trots op. We zijn het docententeam dankbaar voor hun extra inspanningen en het behalen van deze resultaten. De eerste studenten van groep 12 verlaten dan ook de school met een einddiploma op zak. De meesten onder hen hebben al hun schoolgaande jaren als Maladah-leerlingen door gebracht. Het geeft een goed gevoel dat we deze leerlingen van het begin tot het einde hebben gesteund. Wij feliciteren de schoolverlaters van harte en wensen hen het allerbeste voor de toekomst.

Met de vooruitzichten op een spoedig resultaat voor een goed vaccin tegen het coronavirus verwachten we een minder hectisch 2021. Wij wensen u allen heel goede Kerstdagen en een voorspoedig 2021.

Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur,

Henk Alberts, voorzitter.

 

Kerst 2020

Corona op school

Ook de Maladahschool ging dicht vanwege de coronapandemie. In november is deze weer opengegaan. Er zitten momenteel 1400 kinderen op de Maladahschool. Op de kleuterschool en basisschool ruim 800 en ruim 600 honderd op voortgezet- en highschool. Het aantal leerkrachten op de kleuter en basisschool is 23. Hieronder zijn ook stagiaires begrepen. De adjunct directeur is overgeplaatst naar een andere school waar hij directeur is geworden. Wij wensen hem veel succes. Door de corona perikelen is de oude school tijdelijk weer in gebruik genomen om wat meer ruimte te creëren. Daarnaast zijn er van Emmaschool uit Kerewan bankjes en stoeltjes (zie foto) (of klik hier) gekregen omdat de leerlingen verder uit elkaar moeten zitten.

De overheid heeft besloten om met een nieuwe methode en dus nieuwe boeken te gaan werken. Alle leerkrachten, ook uit de omgeving van andere scholen, hebben op de Maladahschool hierover uitleg gekregen. (zie foto 2) (of klik hier voor meer foto's)

Voor de kinderen in de hoogste klas zijn er voordat die examen deden bijlessen georganiseerd. Dat heeft er in geresulteerd dat van de 34 kinderen in deze klas er 11 naar de universiteit kunnen. Een van de leerlingen, Alagie Sanneh is Cum Laude geslaagd. Hij had voor ieder vak het hoogst mogelijk aantal punten. Hij heeft hiermee een studiebeurs van de overheid verdiend. De andere kinderen behoren tot de middengroep. Volgens de schoolleiding is dit een erg goede prestatie. 

 IMG 20201230 WA0014          IMG 20201230 WA0021

Corona in Gambia

Corona in Gambia.

Ook in Gambia is er veel overlast door het Covid-19 virus. Scholen zijn gesloten en veel mensen zijn ziek geworden. In Nederland zijn ongeveer 150 stichtingen die actief zijn voor Gambia. Diverse daarvan zijn aangesloten bij een overkoepelende stichting. Een à twee per jaar is daarmee overleg. Er worden algemene dingen verteld maar ook wordt aandacht gevraagd voor acute problemen. In het begin van de Corona pandemie was er zo'n acuut probleem. In Gambia zijn maar een paar ziekenhuizen en die zijn niet ingericht zoals we dat in Nederland normaal vinden. De techniek blijft wat achter. Zo zijn er maar amper faciliteiten om op Corona te testen. Terug naar het acute probleem. Van de overkopelende stichting kregen we het verzoek om een financiele bijdrage om de eerste noden te lenigen. Wij hebben als bestuur besloten om € 500,- bij te dragen. Daarvoor kon men mondkapjes en medische zaken kopen. Van onze contacten horen we dat het momenteel (dec. 2020) beter gaat en er minder mensen ziek zijn.

December 2019

Vrienden van Maladah,

Kerst en de jaarwisseling staan weer voor de deur. Dat is een reden om even om te kijken, maar ook om vooruit te kijken. Het afgelopen jaar heeft ons veel gebracht, de leerlingen hebben bij de landelijke examentoetsen enorm goed gepresteerd. Daarom alle complimenten aan directie en leerkrachten. We zijn hen dankbaar dat de school door hen op een hoog niveau staat. Dit is ook te merken aan het aantal leerlingen, maar liefst 1392 op dit moment verdeeld over kleuterschool, basisschool voortgezet en hogeschool. Men komt graag naar de Maladah School. Wij zijn blij en trots op deze resultaten.

Er is dit jaar veel gerealiseerd o.a. een plaats waar de kleuters en de groepen één en twee van de basisschool hun lunch heerlijk in de schaduw kunnen nuttigen Ze hoeven niet zoals voorheen in de felle zon te zitten. De keuken is ook onder handen genomen. Er is nu een dubbele schoorsteen met twee kookplaatsen, waardoor het voor de ’kookdames’ makkelijker werken is en de zware ketels beter te hanteren zijn. Deze verbetering zal zeker rugklachten voorkomen.                                                                                                                                           Zowel op de basisschool als op de Junior en Senior school (voortgezet onderwijs) is er in de meeste lokalen nu elektrische verlichting aangebracht. Nu kunnen de lokalen - indien nodig - ook `s avonds worden gebruikt. Doordat het echt aardedonker kan worden hebben we bij verschillende gebouwen aan de buitengevels verlichting aangebracht, waardoor het een stuk veiliger is. Deze verlichting werkt op beweging sensoren. De nieuwe lokalen van de highschool zijn nu allemaal voorzien van ventilatoren. Met name in de middag werd het in de lokalen dusdanig warm dat het ten koste ging van de concentratie. We gaan er van uit dat deze maatregelen voldoende zijn en dit probleem nu voorgoed is verholpen.   De sportgelegenheden zijn aanzienlijk uitgebreid. Er is inmiddels een extra volleybal- en voetbalveld gerealiseerd, waardoor het voortgezet onderwijs over eigen velden kan beschikken. Voor het scheikundelokaal hebben we diverse instrumenten aan kunnen schaffen, waardoor de leerlingen de meeste proeven kunnen uitvoeren. Dit had prioriteit aangezien de eerste studenten van onze school in 2020 examen moeten doen. De verdere uitbreiding kan geleidelijk gebeuren. De instrumenten zijn over het algemeen nogal prijzig dus we schaffen het meest noodzakelijke aan.  

De leerlingen die in 2020 eindexamen doen is de groep waarvan de meesten vanaf de kleuterschool tot en met de highschool het onderwijs op de Maladah school hebben doorlopen. Het zal dan ook een bijzondere mijlpaal worden waarop u en wij bijzonder trots kunnen zijn Dit is het waarom we dit met z’n allen doen. We hopen voor alle studenten dat er een goed resultaat behaald wordt.

Met een grote school als in Kunkujang ontkom je helaas niet aan verdrietig nieuws. Eén van onze leerlingen is aan malaria overleden. Medicatie mocht niet helaas meer baten. Ons medeleven gaat uit naar haar ouders.

Tot slot, ondanks al het verdriet ook nog een mooi bericht. Mariatou, de leerling die afgelopen jaren met hele ernstige infecties aan haar been kampte is geopereerd en hersteld zodat zij sinds september onze school weer kan bezoeken.

Namens het bestuur van Stichting Maladah Gambia wens ik u en uw dierbaren goede feestdagen en een goed en gezond 2020 toe.

Met vriendelijke groet,

Henk Alberts, voorzitter

September 2018

Tijdens de vakantie zijn de schoolgebouwen van de onderbouw geheel geschilderd. Dit moet om de paar jaar. Het ziet er weer netjes uit.

Het nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. We hebben een nieuw schoolhoofd de heer Balanding Dibba, voor de onderbouw. De heer Omar Touray is vanwege gezondheidsproblemen een half jaar eerder met pensioen gegaan. Hij heeft de school 6 jaar geleid en heeft veel betekent voor de school en het contact met de plaatselijke bevolking. Wij danken hem voor zijn enorme inzet.

De lokalen van het voortgezet en het hoger onderwijs zijn bijna gereed om te gebruiken. Omdat we ook computerles willen verzorgen is in dat betreffende lokaal naast glas in de ramen ook een plafond aangebracht. Hierdoor hopen we dat het minder stoffig wordt. Voor ons in Nederland is het normaal dat er glas in de kozijnen zit. In Gambia is dat allerminst 'gewoon'. In de normale klassen zit geen glas in de ramen. Het is er dan minder warm en het waait wat door. Nadeel is dat tijdens een stofstorm alle klassen onder een dikke laag zand liggen. De bankjes voor de highschool worden momenteel gemaakt. Ze worden hoger dan de eerdere die we al hadden omdat de kinderen ook groter zijn.

Voor de highschool moet er ook een lokaal ingericht worden om scheikunde lessen te kunnen geven. Momenteel wordt uitgezocht wat daarvoor nodig is.

In totaal begon de school dit jaar met 1189 leerlingen.

Highschool

Wie had dat gedacht toen we met onze school in Kunkujang Jattaya begonnen. Een school met 6 klassen zodat de kinderen in ieder geval zouden kunnen lezen en schrijven. Nu in 2018 wordt de highschool gebouwd. We kunnen de kinderen dus vanaf 4 jaar tot dat ze klaar zijn om naar de universiteit op onze school les geven. Hiervoor hebben ze in Gambia een naam. We zijn voortaan een Circleschool.

De bouw van de klassen voor de highschool vordert gestaag zoals u op de foto's van de highschool kunt zien.

November 2017

November 2017

Dit jaar is de school gestart met ongeveer 800 leerlingen. 420 van het lager onderwijs, 224 van het voortgezet onderwijs en 49 op de highschool. Daarnaast nog een aantal op de 'kleuterschool'.

Die komen niet allemaal uit Kunkunjang, het dorp waar de school staat. De school heeft een regiofunctie gekregen. Vooral de hogere klassen worden door kinderen uit de omtrek bezocht.

De afgelopen tijd gebouwde middelbare school is gereed voor gebruik. Voor de leiding van de school betekende dit een uitbreiding. Voor de highschool is een nieuwe directeur en een adjunct- benoemd. Hier betaald ons goede contact met het ministerie zich uit. Beide heren zijn door de overheid aangesteld en worden door de overheid betaald.

De nieuwbouw voor de leerkrachten is ook in gebruik. We hadden gerekend op 10 leerkrachten die gedurende de week zouden overblijven. Daar hebben we ook de bedden voor gekocht. Bij ´BETER BED´ kregen we vanwege dit aantal een korting als we daar ook een melding van maakten op de website. Bij deze. Nu blijkt dat de kamers bijna dubbel worden bezet. Men heeft provisorische ´bedden´ op de grond gemaakt. Tijdens het bezoek van de voorzitter, afgelopen weken, heeft hij ter plaatse bedden bijgekocht. Matrassen hadden we al gekregen van een ziekenhuis dat ging verhuizen.

We krijgen nu ook meer te maken met de eisen die de overheid aan een school stelt. Het gehele terrein 250x250 m1 is voortaan met gaas omheind. De kleuterschool is weer terug onder het zelfde dak. De lokalen in het dorp zijn verlaten en worden nu voor opslag van materialen gebruikt.

De school heeft voortaan ook een eigen watervoorziening. We zijn daardoor niet afhankelijk van de dorpspomp.

 voor enkele foto´s klik  hier

Uitbreiding van de school 2016/2017

In eerdere berichten heeft u kunnen lezen dat er plannen waren om nabij de school woonruimten te maken voor de leerkrachten die niet in het dorp wonen. Men verblijft dan van maandag tot vrijdag op school en gaat in het weekend naar huis. Dit is gebruikelijk in Gambia. Dit zal vooral zo zijn omdat de vervoersmogelijkheden anders zijn dan in Nederland.

Wij kunnen u mededelen dat de bouw van deze verblijven is gestart. Tegelijkertijd is ook de bouw van de Seniorschool gestart. Er is ook een nieuwe waterput geslagen zodat men geen gebruik hoeft te maken van de eerdere put nabij de school.

Om u een indruk te geven van de bouw zullen hier de gestuurde foto's worden geplaatst. Voor degenen die de eerdere bouw hebben gevolgd zal het opvallen dat veel op dezelfde manier gebeurd maar, dat er toch ook dingen professioneler gedaan worden. Dit komt omdat deze opdracht door een echte aannemer wordt uitgevoerd. De bouw was te groot voor de plaatselijke bouwploeg. Voor foto's klik hier.

Deze bouw zou niet mogelijk geweest zijn zonder de enorme steun die Maladah krijgt van MRC Holland Foundation.

Foto's van de 'Headmaster'

We hebben met het hoofd van de school afgesproken dat als er leuke dingen van de school te melden zijn, hij foto's daarvan zal sturen. We kunnen hier ook de voortgang van de bouw van twee lokalen volgen. 

Deze worden dan op Facebook (direct) (zoek op: Maladah Gambia) en iets later op de website geplaatst. De foto's worden met een telefoon gemaakt.

Voor de foto´s kijk onder Fotogalerij Maladah.

2 Nieuwe lokalen

Op 13 februari 2016 was de plaatselijke bevolking van Kunkujang Jattaya bezig met het graven van de fundering voor 2 nieuwe lokalen. Zie foto's hieronder. De bouw zal te volgen zijn onder het kopje: Foto's van de Headmaster.

De MRC Holland Foundation helpt ons enorm bij het realiseren hiervan. MRC Holland is een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van DNA gebaseerde diagnostick kits waarmee wereldwijd de oorzaak van erfelijke ziekten bepaald wordt. Meer informatie over dit bedrijf is te vinden op www.mlpa.com

 

 

Droevig bericht

Heden, 9 februari 2016 bereikte ons het droevige bericht dat ons voormalige hoofd van de school, de heer Babucarr John, plotseling is overleden.

Vanaf het eerste begin was Babucarr betrokken bij de school. Ook na zijn pensionering bleef hij ons met raad- en daad terzijde staan. 

Wij verliezen in hem ook een dierbare vriend.

Wij wensen zijn vrouw en kinderen sterkte bij dit verlies.

 

 

Schoolschrift

Tijdens het laatste bezoek aan Gambia heeft de voorzitter contact gelegd met een drukkerij. Bij deze drukkerij hebben we nu schriften besteld. De eerste zending is gearriveerd.

Enkele foto's

December 2015

December 2015 was voor Maladah Gambia een goede maand. Diverse scholen hadden actie's op touw gezet voor het goede doel.

In Boxtel, op de Petrusschool, was een Kerstmarkt georganiseerd. De kinderen hadden diverse plakwerkjes en andere kerstversierselen gemaakt en de ouders mochten die kopen.

Andere kinderen hadden cakejes en andere lekkernijen gebakken ook met het doel deze te verkopen. De stichting had er een stand waarbij men het aantal schelpen in een vaas mocht raden en waar men informatie kon krijgen over het sponsoren van kinderen.

Ook in Den Haag op de Basisschool de Horizon was een Kerstmarkt georganiseerd ten bate voor Maladah.  De leerlingen hadden in verschillende kramen kerststukjes, versieringen en andere knutselwerkjes uitgestald voor de verkoop. Ook waren er diverse zelf gemaakte versnaperingen te koop. Het was een gezellige en druk bezochte markt en er is een prachtig bedrag voor Maladah bijeen gebracht. Enkele foto's

In Maarn waren enkele bestuursleden 3 dagen te gast in de Plus supermarkt welke vanuit de noodwinkel naar het nieuwe pand is verhuisd. Zij mochten daar voor Maladah artikelen verkopen welke niet meer terug keerden in het vernieuwde assortiment. Het waren intensieve dagen maar gezien de opbrengst meer dan de moeite waard.

De PKN gemeente in Maarsbergen heeft in de kerstperiode een benefiet concert georganiseerd met het optreden van het gospelkoor Good News uit Huizen, tevens werd het levend Kerst verhaal in de Meijerhorst uitgebeeld door heel veel vrijwilligers. Beiden zijn erg goed bezocht en de baten waren voor Maladah.

 

Willem van Oranjeschool Kampen

uit nieuwsbrief 17 van 9 oktober 2015 van de Willem van Oranjeschool te Kampen.

Gambia zegt "Dank jullie wel!"

Aan de stichting Maladah Gambia is de opbrengst overgemaakt van het zendingsgeld. Een mooi bedrag van 625 euro! Dankzij deze gift is het mogelijk dat een grote groep kinderen naar school kan in Kunkajan om te leren lezen, schrijven en rekenen.

Read more: Willem van Oranjeschool Kampen

Aanbouw september 2015

September 2015.

Zoals eerder beschreven is de school sterk groeiende. Waar we in september 2014 36 kinderen in het voortgezette onderwijs verwachtten zitten er nu bijna 100. Dit heeft gevolgen voor het aantal leerkrachten. Voor het middelbaar onderwijs heb je per klas meerdere leerkrachten nodig. Als gevolg hiervan bleek dat de kamer van de directeur, die ook als lerarenkamer werd gebruikt te klein was. Daarom hebben we besloten een nieuwe lerarenkamer bij te bouwen. Deze hebben we zo groot uit laten voeren dat we er ook lessen in kunnen geven als dat nodig mocht blijken. Nu is de ruimte bijna klaar. Als het nieuwe schooljaar aanvangt hopen we het geheel gebruiksklaar te hebben. 

Mei 2014

De delegatie waar eerder over bericht werd is weer gezond thuis gekomen. (Tijdens ons verblijf maakten we tijdens een bezoek aan een familie mee wat Malaria voor een kind betekent. Door snel naar het ziekenhuis te gaan is het kind weer opgeknapt.)

Read more: Mei 2014

Wat wij kunnen gebruiken:

Aan de stichting wordt vaak gevraagd wat wij zoal kunnen gebruiken. Hieronder staan zaken die wij verschepen.

  • Schoolmateriaal, potloden, schriften, vouwblaadjes ed.
  • Lockers
  • Duplo voor de kleuterklassen.
  • Mobiele telefoons (werkend)
  • Muziekinstrumenten. De leiding van the College (PABO) wil graag muzieklessen verzorgen aan de leerlingenMet de kennis die de leerlingen daarmee opdoen kunnen zij andere kinderen ook muziek onderricht geven. Blokfluiten.

 

Daarnaast zoeken wij bronnen van inkomsten. Een zo'n bron is de lege inktcartridge van printers. Wij verzamelen die en als we er voldoende hebben worden ze verkocht. De inkomsten daarvan komen ten goede aan de stichting. Ditzelfde geldt voor niet werkende mobiele telefoons.

Mocht u dergelijke zaken willen doneren neem dan contact op met een van de bestuursleden. Zie 'Contact'.

Wij krijgen ook regelmatig aanbod van sportkleding. Ook daar zijn we blij mee, maar omdat de stichting zich primair richt op onderwijs, en ook het verschepen van sportkleding geld kost, stellen we een bijdrage in de kosten erg op prijs.

Mulock Houwerschool te Amersfoort

uitpakken cadeausKinderen willen vaak iets doen voor andere kinderen, die het minder hebben. Een van de acties die op touw wordt gezet is het verzorgen van schoenendozen met bijvoorbeeld een tandenborstel en tandpasta, een knuffeltje en wat andere dingen waarvan men denkt dat het fijn is voor de ontvangende kinderen.

De Mulock Houwerschool uit Amersfoort had wat anders bedacht. Omdat op de school in Kunkujang bijna 400 kinderen les krijgen is het niet te doen om zoveel schoenendozen te vullen. Daarom is er voor gekozen om grotere dozen te vullen met spulletjes die men op de school goed kan gebruiken.

Toen de dozen op enkele tafels werden neergezet hoorde je het geroezemoes van de kinderen die op dat moment nog les kregen. In de pauze was het zover. Het hoofd van de school verzamelde de kinderen rondom zich en begon met het openen van de dozen. Voor iedere klas was er een doos. Bij het zien van zoveel mooie dingen was men erg blij.

Namens de kinderen van de Maladahschool willen wij de gulle gevers hartelijk bedanken!

klik hier voor enkele foto's.

 

Gambia College Brikama (02-2012)

Begin februari 2012 is een aantal vrijwilligers naar Gambia afgereisd om de schoolborden, die eind 2011 per container naar Gambia zijn vervoerd, te installeren. Zoals eerder gemeld waren de bestaande canvas en zwart beschilderde hardboardplaten in een bedroevende staat. Van de 50 verzonden schoolborden zijn er uiteindelijk 42 geplaatst. De resterende 8 borden werden geschonken aan een middelbare school, gelegen tegenover het College, waar veel mee wordt samengewerkt.

Tijdens de symbolische overhandiging van de schoolborden werden wij door mevrouw Isatou Ndow bedankt voor wat vanuit Nederland voor het college gedaan werd. Deze dank gaat uiteraard naar al die scholen en bedrijven die ons in 2011 geholpen hebben aan de schoolborden. Naast de schoolborden werden enkele pc’s overhandigd waarmee het totaal aantal nu op circa 30 pc’s uit komt. Gezien de grootte van het instituut zijn dit nog veel te weinig computers.

Volgens Metsje Krol, die vanuit Hogeschool Windesheim te Zwolle voor 3 jaar het college ondersteunt en adviseert op onderwijskundig gebied, is het maken van de examens op papier een (te hoge) kostenpost. Er wordt, met hulp van Nederlandse studenten, gewerkt aan het maken van computerprogramma’s om examens mee te kunnen maken. Daarnaast is er vanuit Nederland ondersteuning om een netwerk op te zetten voor de computers die er nu zijn.

Omdat er een tekort is aan bijna alles wil de stichting zich het komende jaar gaan concentreren op schoolmeubilair en computers om hiermee de faciliteiten voor de studenten te verbeteren. De stichting zal Isatou Ndow en het ministerie van onderwijs in Gambia helpen met het in Nederland zoeken naar een flink aantal computers.

Klik hier voor foto's

Naschrift:

2013

Dit is ondertussen gelukt. Door diverse schenkingen heeft de College nu de beschikking over twee computerlokalen met daarin een dertigtal PC's per lokaal.

Gambia College Brikama (04-2011)

Afgelopen maand hebben wij in Gambia met Metsje Krol gesproken. Metsje is als docent verbonden aan Hogeschool Windesheim en is sinds januari van dit jaar voor 3 jaar in Gambia om advies te geven op het gebied van onderwijs. In deze hoedanigheid heeft zij te maken met het Gambia College, een opleidingsinstituut voor docenten. Metsje attendeerde ons er op dat er ook aandacht moet zijn voor de opleiding van onderwijzers. Scholen bouwen is allemaal fantastisch maar zonder goede docenten is goed onderwijs schaars.

Bij bezoek aan het Gambia College werd wel duidelijk wat Metsje bedoelde. Geen fatsoenlijk meubilair, schoolborden van een schandalig slechte kwaliteit en onvoldoende materialen.

Voor ons reden om Metsje de komende tijd te gaan helpen aan onder andere 50 schoolborden. Er is contact gezocht met leveranciers van digitale schoolborden hetgeen er in geresulteerd heeft dat wij inmiddels een aanbod van 30 'oude' schoolborden hebben gekregen. Een fantastisch resultaat in twee weken tijd.

Klik hier voor foto's van The Gambia College